pondelok 28. júna 2010

Shahab Tolouie trio

Tak tento koncert ma naozaj prekvapil. Do podzemia M klubu som vchádzal trochu s obavami, sklamaní z vystúpení zahraničných muzikantov zabývaných v Prahe som už zažil dosť, avšak už prvé tóny (zjavom Shahaba som sa tiež nechcel nechať oklamať) flamencovej gitary ma presvedčili, že akýkoľvek strach bol neopodstatnený.
Pôvodom iránčan Shahab Tolouie spolu s hráčom na rytmické nástroje a druhou gitarou ma skoro rituálne uviedol do svojho hudobného a multikultúrneho sveta, v ktorom sa mimoriadne citlivo prelína hudba flamenca s hudbou Perzie (dnešného Iránu) a rytmus Andalúzie s tradičnou sufijskou kultúrou.
No poviem vám, sedel som ako prikovaný. Hudba a Shahabov neobyčajne (nechcem napísať exoticky) sfarbený hlas ma opantali tak, že som najprv zabudol fotografovať a potom sa mi ruky (od tlkotu srdca) triasli natoľko, že som chvíľu nedokázal ani poriadne zaostriť.
Po koncerte som rozmýšľal čo vlastne viem o Iráne. Napadol ma komiks Persepolis, fotografia ženy kričiacej zo strechy niekde v Teheráne a ... nič viac. Ani som nedopil pivo a utekal som si kúpiť Shahabov album Tango Perso. Po jeho napočúvaní mám pocit, že Irán poznám o niečo lepšie.

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

'Tango Perso' album je naozaj velmi dobry. Ja som nedavno videla film 'Nobody Knows About Persian Cats' o Iranskej hudobnej scene, ktora je uzasne eklekticka aj napriek silnej oficialnej cenzure. Ak este niekde existuje poriadny hudobny underground, tak je to v Irane. Tiez sa chystam na, podla recenzii, celkom slusny, takisto undergroundovy (a v suvislosti s Iranom to naozaj nie je prazdny pojem) film o lesbickej zene, ktora tajne emigruje (ako muz) do Nemecka, kde aj ked tazko, sa jej dari zit lepsie, az kym ju nevyhostia a poslu naspat do Iranu. Protagonistke/reziserke tohto filmu sa nedavno skoro stalo presne to iste, ked poziadala o azyl vo Velkej Britanii, odmietli ju a hrozilo, ze je poslu naspat na istu smrt (kedze homosexualita je trestna a film, ktory natocila by bol dokaz) ale nakoniec po podani peticie, jej po odvolani sa azyl povolili...