streda 22. augusta 2012

Prago Union

Jedným z mála hudobných žánrov, ktoré sa zatiaľ ani jedinou nahrávkou neudomácnili v mojom archíve je hip hop. Možno práve preto som sa koncert skupiny Prago Union na Besede u Bigbítu rozhodol absolvovať celý.
Keďže môj celkový pocit po ich vystúpení bol rozporuplný (beatom na rozdiel od beatnikov asi nikdy neprídem na chuť), rozhodol som sa (tiež pod vplyvom nižšie reagujúcej Katosky) vypočuť si Prago Union aj z internetových nahrávok.
A výsledok? Aj keď som hip hopu (ako hudbe) ešte stále neporozumel (hoc napríklad akustické momenty v skladbe Metronom, či orchestrálne motívyČernej sa mi zdali vynikajúce), Katova rozložitá poetika ulice ma prekvapivo oslovila a tak trochu nahovorila na jeho ďalší koncert.


5 komentárov:

katoska povedal(a)...

Malinko se musím Kata zastat, rozhodně není egocentrický na rozdíl od většiny raperů a z hip-hopu poslouchám nejvíc Prago + pár jmen, ale ne hvězdy typu Rytmus. :) Ale Kato dělá unikátní věci s duší a nezdá se mi, že má tak omezený rozhled jak píšeš. Slyšels Krajní prostředek, Zakázaný ovoce, Outro, Nadživotní, z prvního CD Drým atakdále. Skvělých věcí, kde nesklouzává jenom k běžným námětům "rýmovaček" hip hopu. A poslední věc, Prago třeba Poslouchat s "P", protože i mě některý věci docvakli tak po 10 posleších a víc. Já bych zrovna Katovi dala ještě šanci se ukázat. Jinak v soukromí velice milý, citlivý člověk a vůbec nestaví svý ego nadevše, nato jsou tady jiný. On si nad ani nemyslí, že dělá dobrý věci :)

Pavel povedal(a)...

Máš pravdu, moje pocity (nie hodnotenie) z hudby Prago Union vychádzajú z jediného zážitku a možno by to naozaj chcelo viac sústredeného počúvania.
Rozhodne som sa nechcel nikoho dotknúť a debatu s Katom som myslel úprimne.
Proste mi v tom chýbali nadhľad, súdnosť a objektívnosť. Sám mám v hlave mnohé myšlienky, ktoré Kato ventiluje cez mikrofón. Zároveň však cítim, že je to všetko oveľa zložitejšie.
Ale dobre, dám na Tvoju radu a nájdem si skladby, ktoré odporúčaš.

katoska povedal(a)...

Já nesoudila, ale prostě ta charakteristika na Kata pro mě nesedí... Ale nemůžeme mít všichni stejný názor. Jinak ty písničky jsem jenom tak plácla, těch by bylo... Na Katovi se mi líbí jeho lyrika a jak ty slovíčka do sebe zapadají a někdy pobaví někdy mají jiný náboj. Nevím, asi neznáš, skladba, když ještě nebylo Prago, jsou Izmy (myslím, že to byl tok 98) , který mají pro mě takovou sílu... sám je ještě aktualizoval v 2010 na albu Metronom. A víš jak, na koncertech se jedou pecky, který jsou koncertní a ty hloubavější, který možná nejsou takový "do světa" jdou jaksi stranou. Mě se moc líbil album V barvách a jak já říkám, to je pro skalní a nebo fajnšmekry, hodně fans je nebere :( Na YT najdeš toho hodně, ale jestli si Kato najde k tobě cestu (k tvým uším)je na tobě a tvým vkusu. Já ho mám hodně ráda. A nechtěla jsem se tě dotknout, jinak někdy je to jeho "vyvyšování" jenom legrace, takový nastavení zrcadla druhým raperům, jak jsou nemožný a kopírují Ameriku :)

Pavel povedal(a)...

Tak som si na skorú prechádzku so psom natiahol do prehrávača niekoľko skladieb a aj keď Prago Union asi nie sú najvhodnejším soundtrackom k vychádzajúcemu slnku nad riekou Nitra, bolo to zaujímavé a inšpiratívne ráno.
Po návrate som teda upravil môj pôvodný text, ktorý je teraz snáď objektívnejší, respektíve uváženejší.

Katoska povedal(a)...

Jsem ráda, žes změnil názor, bylo to najednou jako slyšet škrábat někoho nehty po tabuli, takže jsem se musela ozvat. Jinak vesměs neposlouchám hip hop ani já, protože kvalita je hodně podprůměrná, ale Prago je jiná třída. Tak poslouchej Prago dále, možná objevíš další obzory hudby :)