nedeľa 24. októbra 2010

Marcus Miller

Celé to bolo tak trochu neuveriteľné. Náhodné natrafenie na zmienku o vystúpení Marcusa v rámci Československého jazzového festivalu v Přerove, oneskorená žiadosť o akreditáciu s kladnou odpoveďou od samotného riaditeľa festivalu pána Rudolfa Neulsa, nočný presun z iného koncertu a nakoniec, úžasné vystúpenie, ktoré poriadne zamiešalo poradím na prvých miestach môjho osobného rebríčka silných hudobných zážitkov.
Marcus Miller sprevádzaný mladou formáciou Tutu Revisted predviedol v zaplnenej sále krásneho Mestského domu to, čomu sa hovorí exhibícia. Väčšinou mi býva ľúto, keď fotografom vyčlenia len čas jednej alebo dvoch prvých skladieb. Na Marcusovom koncerte to bolo naopak. Po uplynutí času na fotografovanie som si (asi s otvorenými ústami) užíval hru muzikanta, ktorý úctu k džezu prejavuje hlavne tým, že búra jeho hranice. Hudobnú evolúciu naživo bolo aj tak nemožné zachytiť na mŕtvom obraze. Aj keď možno ...
Opäť náhoda chcela aby som sa s fotoaparátom ocitol nad lesklým koncertným krídlom a zvečnil obraz symbolicky zachytený v odraze.
 
 
 
 
 
Československý jazzový festival v Přerove, ešte s prívlastkom amatérsky, zapustil svoje korene v roku 1966. Po niekoľkoročnom vynútenom prerušení v časoch normalizácie sa ho podarilo v roku 1985 obnoviť a neskôr mu opäť vrátiť aj jeho pôvodný názov. A mne sa naozaj veľmi páči, že v ňom je to nostalgické slovo Československý.

Žiadne komentáre: