štvrtok 10. marca 2016

Glen Hansard

Necelých štrnásť rokov (report ešte z analógového sveta TU) som musel čakať na to, aby mi Glen opäť pripomenul mediciálnu a stimulujúcu silu jeho koncertov, ktorá tomu, kto sa jej oddá, môže priniesť okrem radosti zo skvelej hudby aj skúsenosť na hranici hypnotického zážitku. 
Glen Hansard je typom muzikanta, ktorý sa objavuje len raz za večnosť, je skladateľom rezonančných piesní odkazujúcich k základom človečenstva a interpretom oplývajúcim bezodnou empatiou či umeleckou poctivosťou. Zároveň je ohrozeným druhom pesničkára, veteránom zápasov o úprimnejší svet a poslom, ktorého zvesti dokážu meniť vnímanie reality.
Na celom turné Glena sprevádza dychová aj sláčiková sekcia muzikantov, dodávajúca aranžmánom skladieb nový rozmer a zvukovú pestrosť. Akoby samozrejme, nechýbali Markéta Irglová, ani skoro hodinový prídavok, ktorý Glen zahájil na pulte balkónového zábradlia brnianskeho Sono Centra, v ktorom sa tento famózny koncert odohral. 
Tlmené prológy, senzibilné nápevy a expresívne nástupy spievané z plného hrdla, striedanie rytmov a otáčok tak, ako to vie len Glen. Folk, blues, country, írske balady a čo ja viem, čo všetko ešte, zmiešané spolu s bolesťou, ale zároveň aj s nádejou, so sklamaním, ale tiež s neutíchajúcou dôverou v silu hudby s ľudským srdcom. 
Cez Glena Hansarda je možné vidieť svet očami, ktorých zreničky majú dušu. Aj preto je pre mňa Glen dobrým duchovným spoločníkom a chvíľami aj sprievodcom
Za možnosť fotografovania ďakujem Ivi, Jensovi aj Claire.

Žiadne komentáre: