streda 26. októbra 2011

Chucho Valdes & The Afro Cuban Messengers

Začnem od konca. Ako posledný na tohtoročnom Československom jazzovom festivale v Přerove vystúpil Chucho Valdes, kubánsky pianista vlastniaci ohromný talent, osem cien Latin Jazz Grammy (inak aj tú poslednú) a skvelú kapelu The Afro Cuban Messengers (na poctu Art Blakeya pomenovanú podľa jeho skupiny Jazz Messengers).
Afro-kubánsky jazz v podaní Chucho Valdesa je skrátka iná galaxia. Hudobne, kompozične a technicky je od toho, čo som doteraz z dielní latin jazzu počul, vzdialený o niekoľko svetelných rokov a čo je úžasné, že je to cítiť nielen z jeho oceňovaných nahrávok, ale aj z jeho koncertných vystúpení. Tak ako albumy Chucho Valdesa patria medzi tie, ktoré ostávajú, ku ktorým sa stále musíte vracať, tak aj jeho koncerty sú mimoriadne silnými zážitkami, navždy sa zarývajúcimi do šedej kôry hudobnej pamäte. Iste, na tom má podiel aj vynikajúca mladá kapela, o ktorej niektorých členoch ešte určite budeme počuť.
To, že nepreháňam, potvrdzuje aj prebudený temperament publika (vôbec nie najmladšieho), absorbujúceho finále koncertu tancujúc, či prinajmenšom s rukami nad hlavou.

Žiadne komentáre: