štvrtok 9. augusta 2012

Pussy Riot (protest)

V reportoch Music Photo News sa len výnimočne venujem iným, ako hudobným témam. Myslím, že naposledy to bolo pri výročí 17. novembra 1989 (TU). Som presvedčený, že väznenie členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot je dostatočným dôvodom pre ďalšiu výnimku. 
Keďže prípad Pussy Riot je všeobecne známym (i keď hlavne z viac-menej bulvárnej formy spravodajstva našich médií, ako dievčatá robili výtržnosti a zatvorili ich) uvediem len základné údaje.
Členky skupiny Pussy Riot sa odvážili v pravoslávnom kostole k hudobnému happeningu, v ktorom si dovolili vo farebných kuklách zapunkovať vlastnú modlitbu proti Vladimírovi Putinovy a patriarchovi Kirillovi. Za tento čin sú Nadežda (22), Maria (24) a Jekaterina (29) od marca vo väzbe a hrozí im trest odňatia slobody na tri roky (pôvodne sa dokonca vážne uvažovalo až o siedmych)! 
Od tej chvíle sa začali v mnohých krajinách organizovať rôzne protesty a petície. Slovensko našťastie neostalo mimo, aj keď naivnú radosť z našej uvedomelosti kazí minimálny záujem verejnosti, tupá ignorancia miestnych hudobných a iných kvázi celebrít a maximálny počet anonymných svalovcov internetových diskusií, hlásiacich sa k praktikám nového putinovského cárizmu
Jedným z aktívnejších kritikov väznenia členiek Pussy Riot je Inštitút ľudských práv, ktorý okrem zbierania podpisov pod list na ich podporu (TU) príležitostne organizuje aj verejné zhromaždenia a protesty.
Pod vplyvom akéhosi vnútorného nepokoja som sa rozhodol toho posledného zúčastniť a krčmové či kaviarenské (v konečnom efekte rovnaké) reči vymeniť za aktívny prístup. 
Výsledkom však bol pocit, že spolu s ďalšími insitnými protestujúcimi som len demonštroval vlastnú bezmocnosť a potvrdil moc tých, proti ktorým vystupujem. Niečo ako odhodlané mávanie drevenou šabličkou (občas vymenenou za bielu zástavu) z bezpečia zákopu pred ruským veľvyslanectvom (dokonca v réžii televíznych štábov). 
Ale aj tak! Prepustite Pussy Riot! 

Žiadne komentáre: