pondelok 20. mája 2013

Asymmetry festival 5.0

Do Wroclawi som odchádzal trochu neistý, ale plný hudobnej zvedavosti a očakávania nových zážitkov. Aj keď Asymmetry festival hosťuje prevažne muziku, do ktorej sa mi zatiaľ nepodarilo preniknúť (a taktiež som metalové kapely snáď ešte nikdy nefotografoval), cítil som, že festival bude stáť za to a dokonca som si do prehrávača na cestu natiahol niekoľko poriadne temných kapiel. 
Piaty ročník Asymmetry festivalu sa konal v trochu sterilnom (pozitívne na tom je, že príjemne čistom) prostredí Kongresového centra unikátnej Haly Stulecia. Hralo sa na dvoch synchronizovaných pódiách, spojených dlhou chodbou zaplnenou predajcami albumov a tričiek vystupujúcich kapiel, stánkami s občerstvením a hlavne príjemným davom, až na výnimky navlečenom v čiernych tričkách s potlačou ich metalových obľúbencov. Napriek mojej vizuálnej odlišnosti, som aj nakrátko ostrihaný, oholený a bez identifikácie s nejakým kovaným vzorom, okamžite zapadol a celý festival si poriadne natvrdo užíval.
Program Asymmetry festivalu bol mixom mladých interpretov a zvukových hľadačov s už zabehnutými metalovými kazateľmi a s pravými legendami subžánrov tuhej muziky. Okrem iných sa tak vedľa seba zišli nórski metaloví alchymisti Shining, hlučne atmosférická Cult of Luna, poetickí tvrďáci spoza veľkej mláky Agalloch, raper iconAclass, divoký Astronautalis, nekompromisná Amenra s vizuálne vymakanou projekciou, Melvins obľúbený Kurtom zo Seattlu, estónska dievčenská úderka Deathcats, raketová dvojka BNNT, hudobne šantivá Kakaxa, one man show Aran Epochal, kamaráti z Ukrajiny Zapaska, garážová grupa Dead Sirens či Perkalabski Prydatky s komicky hypnotickou show (fotografie pod textom sú zoradené v rovnakom poradí).
Čo viac napísať? Festival Asymmetry naplnil všetky moje očakávania a aj keď sa mi nefotografovalo ľahko (kvôli množstvu farebného dymu, stroboskopom vypaľujúcim šošovky, prevahe červeného svetla, obmedzenému času fotografovania a často krát minimálnemu nasvieteniu), aj túto moju úlohu som si vychutnával. Celý festival mi sprostredkoval skoro dokonalý obraz kultúry, ktorú som zatiaľ nemal príležitosť poznať z takej blízkosti, inicioval môj ďalší záujem a mnoho jeho koncertov stimulovalo moju predstavivosť do súmračných a tajomných dimenzií. A aj keď sa asi nikdy nestanem metalovým hipsterom, na Asymmetry festival sa rád vrátim.
Viac fotografií jednotlivých skupín vystupujúcich na Asymmetry festivale nájdete v nasledujúcich samostatných reportoch.

Žiadne komentáre: