streda 6. decembra 2017

Litoměřický kořen 2017

Je to ťažké, písať niečo ako nekrológ festivalu, ktorý tak hlboko zasiahol do životov mnohých jeho pravidelných návštevníkov.
Litoměřický kořen skoro štvrťstoročie dokázal kreovať autentickú zónu generujúcu základný inštinkt ľudskej spolupatričnosti a pospolitosti bez hľadania rozdielov. Vytvoril priestor pre vlastný a prirodzený mikrosvet, konštituujúci bytie zúčastnených aj ich transcendentálny horizont.
Kvalitná hudba vždy bola len jednou z ingrediencií festivalu. Tými ďalšími, nemenej dôležitými, boli pravidelní návštevníci, spolunáležitosť, organizačne nespútaná a empatická atmosféra či všadeprítomné deti a psy.
To všetko dohromady dokázalo pôsobiť ako celostná medicína, ako kultúrna a komunitná vzbura danostiam doby, ako dvojdňová katarzia uľavujúca od náporu falzifikovaných hodnôt dneška.
Sám som bohužiaľ zažil len niekoľko jeho ročníkov, avšak ten životný a obrodný pocit, ktorý som vďaka nim a Michalovi Hanzlovi okúsil, už navždy bude ťažko prekonateľnou mierkou pre všetky moje ostatné festivalové zážitky.
Na tomto blogu nájdete veľké množstvo fotografií aj zo starších ročníkov Litoměřického kořenu a ak sa niekto na nich nájde, poteší ma keď si o fotografie napíše. Rád ich každému pošlem, samozrejme, zadarmo.


Žiadne komentáre: