piatok 18. septembra 2015

Jacob Collier

Úplne najväčším prekvapením, ale fakt maximálnym, na tohoročnom Montreux Jazz Festivale bolo pre mňa betálne vystúpenie dvadsaťročného Londýnčana Jacoba Colliera. Ten totižto predviedol ohromujúci a chvíľami až ťažko pochopiteľný výkon, spadajúci do kategórie hudobných zázrakov
Jacob Collier s pomocou nových technológií a vlastnej geniality, povýšil one man show na neuveriteľný zážitok, nekompromisne posúvajúci hranice a limity hudobných schopností. 
S talentom od Boha a všestrannosťou od čerta, pomaly sa pohybujúc medzi rôznou elektronikou, bicími, gitarami, klavírom a všelijakými ďalšími nástrojmi, vytvoril virtuálnu kapelu, ktorá jeho talent a hudobné vízie zhmotnila do kompozícií znejúcich akoby z iných svetov. 
Žánrovo niečo medzi džezom a súčasnou vážnou hudbou, niečo čo ešte nemá pomenovanie, niečo čo definuje nový pohľad na hudbu, komponovanie skladieb a prístup k využívaniu elektroniky. 
A aby toho nebolo málo, celý koncert bol umocnený špeciálnou projekciou priamo reagujúcou na Jacobom hrané akordy a noty! 
Hmm ..., po tomto elyzejskom zážitku ma už len ťažko niekto presvedčí, že ten looper a sampler a čo ja viem, ako sa to všetko volá, vie naozaj používať. 

Žiadne komentáre: