štvrtok 13. augusta 2015

Montreux Jazz Festival 2015

Rána po festivaloch bývajú rôzne. Unavené, uchodené, spotené, malátne, hladné a tešiace sa domov. Jedným slovom groggy
Po Montreux Jazz Festivale som však v doobedňajšom vlaku do Nyonu necítil žiadnu vyčerpanosť a hlavu mi zamestnávala jediná otázka, čo ďalej? Akoby sa môj život (ten hudobný a festivalový) rozdelil na pred Montreux a po ňom. 
Montreux Jazz Festival sa od roku 1967 pravidelne rozkladá na brehu Ženevského jazera. Z trojdňovej akcie sa pomaly prepracoval na vyše dvojtýždňový multižánrový festival, ktorý svojim rozsahom a mimoriadnou dramaturgiou nemá v Európe obdobu. Počas svojej skoro päťdesiatročnej histórie hostil snáď všetky dôležité mená v džezovej hudbe a vďaka otvorenosti k žánrovým presahom, je na jeho pódiách okrem džezu možné počuť všetko od rocku, cez word music až po punk. 
Hrá sa na niekoľkých scénach, z ktorých je Auditorium Stravinski s kapacitou 3500 miest tou najväčšou. Hudobné chuťovky, pre najnáročnejších poslucháčov sa prezentujú v Montreux Jazz Clube a v takzvanom jazzovom Laboratóriu. Ďalšie scény rozosiate po skoro kilometrovej promenáde plnej stánkov s občerstvením (mnohé z nich sú vysunuté nad jazerom) a s rôznymi suvenírmi majú väčšinou vstup voľný a okrem koncertov a nočných párty sa na nich uskutočňujú aj hudobné dielne. Najväčšia vonkajšia scéna je umiestnená v nábrežnom parku a hlavne pri západoch slnka má úžasnú atmosféru. 
Spoločným menovateľom pre celý festival je akási nenútená elegantnosť a hlavne mimoriadne kvalitný zvuk, ktorý z počúvania hudby robí skutočné duchovné zážitky. O tie sa tento rok, okrem množstva iných, postarali napríklad Lenny Kravitz, John Legend, Tony Bennet & Lady Gaga, Damien Rice, Alabama Shakes, Santana, Chick Corea & Herbie Hancock, Zaz, Dianne Reeves, Avishai Cohen, Kronos Quartet, Anna Calvi, Al Jarreau, The War on Drugs, Sophie Hunger či Asaf Avidan
Montreux Jazz Festival je fenoménom, ktorého zatiaľ 49 ročná história je jedinečným hudobným dedičstvom, rozoznievajúcim svet aj za jeho hranicami (priestorovými i časovými), nadchýnajúcim poslucháčov, inšpirujúcim nové generácie umelcov a podnecujúcim k vzájomnému súzneniu
* Anyone who recognizes themselves, their family or friends on these photographs is warmly welcomed to get in touch. I am happy to email you a file free of charge. 

Žiadne komentáre: