sobota 1. augusta 2015

Paléo Festival Nyon 2015

Jubilejný 40. ročník festivalu Paléo trval celý týždeň a myslím, že svojou ponukou uspokojil naozaj všetkých. Veď v programe zahŕňajúcom Stinga, Kings of Leon, Patti Smith, Roberta Planta, Robbie Williamsa, Joan Baez či Passengera si musel vybrať fakt každý.
Sám som sa veľmi tešil aj na ich domácu scénu, lebo priznávam, o švajčiarskej, belgickej (okrem Triggerfinger) či francúzskej hudbe som nevedel skoro nič. Na rozdiel od iných festivalov, na ktorých si vždy dopredu zmapujem kto je kto, som sa tentokrát nechával prekvapiť a musím skonštatovať, že vo väčšine to boli koncerty príjemné a objavné. K žánrovej pestrosti prispela aj orientálna zóna Village du monde s jedným veľkým otvoreným stanom a dvoma menšími pódiami. , tento rok venovaná produkcii hlavne z ázijských krajín, zaručovala stopercentné osvieženie pokiaľ už náhodou malo dôjsť na nudu. To však naozaj nehrozilo aj vďaka množstvu divadelných predstavení a happeningov, z ktorých sa niekoľko odohrávalo priamo medzi návštevníkmi. 
Festival Paléo, ako potomok trochu oneskoreného švajčiarskeho leta lásky 1975 ostal verný snáď všetkému z ideálov tohoto pomaly zabudnutého obdobia a na niekoľko dní dokázal vytvoriť fantastický priestor, v ktorom nespája len hudba a spoločné záujmy, ale hlavne pestrosť (vo všetkých jej podobách), vzájomný rešpekt a ľudská spolupatričnosť bez ohľadu na pôvod, svetonázor či hudobný vkus. 
V čase, keď u nás na Slovensku kulminuje strach z prisťahovalcov a všetkého cudzieho, na Paléo festivale sa inakosti tlieskalo a mnohotisícový dav (len hlavná Grande scéna má kapacitu 30 tisíc divákov) bol fantastickou multikultúrnou paletou, v ktorej by som sa cítil bezpečne aj v absolútnej tme.
Môžno je pre niekoho otázkou, prečo ešte aj ako päťdesiatročný jazdiť na festivaly? Prečo týždeň nespať, prekonávať rozmary počasia od tropických horúčav až po búrky meniace pôdu pod nohami na ryžové polia, prečo týždeň jesť čínske rezance, prečo si denne prať prepotené tričká, alebo prečo celú noc cestovať niekde, kde je tradičný dovolenkový komfort nahradený poľnou kuchyňou a prenosnými weckami
Myslím, že Paléo je jasnou odpoveďou. Ak starnúť, tak takto!
* Anyone who recognizes themselves, their family or friends on these photographs is warmly welcomed to get in touch. I am happy to email you a file free of charge.

Žiadne komentáre: