sobota 21. júla 2012

Colours of Ostrava 2012

Do Ostravy som odchádzal plný očakávaní a zvedavosti. Očakávania gravitovali hlavne k nabitému hudobnému programu a zvedavosť zasa cielila k novému areálu festivalu Dolní oblast Vítkovice. 
Keďže jednotlivým skupinám a ich koncertom na Colours of Ostrava sa budem venovať v samostatných reportoch, nasledujúcimi radkami sa len stručne podelím o pocity z hypnotických kulís, ktoré už aj tak dosť výnimočnému (predovšetkým dramaturgicky) festivalu vytvorili ešte výnimočnejšiu atmosféru. 
Najprv som si nevedel predstaviť, že by presťahovanie z pomerne prírodného prostredia Černé louky a podhradia do areálu bývalej fabriky, mohlo priniesť pozitívny výsledok. Ale stalo sa! 
Hrdzavo estetická Dolní oblast Vítkovice dekorovala Colours of Ostrava na fascinujúci festival v zenovo industriálnom prostredí, ktoré nič nesimuluje, ale naopak, je po všetkých stránkach silným a inšpiratívnym konkrétnom
Sám som podľahol spleti potrubí, konštrukcií a stavieb natoľko, že ako fotograf som rezignoval na ľudskú atmosféru festivalu a okrem pódií som objektívom fotoaparátu akosi samovoľne mieril len na mohutných pamätníkov priemyselnej revolúcie na ostravský spôsob. 
Už iba posledná myšlienka. Colours of Ostrava sa v Dolní oblasti Vítkovice stal festivalom, ktorý v smrteľných návštevníkoch zanecháva nesmrteľné pocity. 
Naozaj, tak živý som sa už dávno necítil. 

Žiadne komentáre: